Pizza to pyszne danie pochodzenia włoskiego składające się zazwyczaj z kwadratowego, zazwyczaj płaskiego spodu z gęsto zaczynowego ciasta doprawionego oliwą z oliwek, serem i częściej innymi składnikami, które następnie piecze się na dużym ogniu, zwykle w ceglanym piecu . Pizzę można w niektórych miejscach nazwać pizzą. Jednak w Stanach Zjednoczonych pizza odnosi się do pizzy na cienkim cieście, która jest serwowana głównie na zewnątrz w restauracjach typu fast food. We Włoszech pizza jest uważana za bardzo wyjątkowy posiłek, któremu towarzyszy kilka dań.

Pizza stała się dla wielu nie tylko źródłem posiłków, ale także codziennym przysmakiem. Na przykład, gdy drużyny piłkarskie grają przeciwko sobie w sezonie meczów piłkarskich, oczekuje się, że przegrana drużyna wyjdzie i kupi kilka pudełek pizzy. Często zdarza się, że fani chodzą na mecz baseballowy i też jedzą kilka. Są nawet studenci, którzy wolą wyjść na dobrą kolację, a potem wrócić do swoich pokoi w akademiku, by przespać się pizzą czekającą na łóżku.

Włochy słyną z pizzy ze względu na cienką, chrupiącą i chrupiącą skórkę. Pochodzi z Neapolu we Włoszech i po raz pierwszy został upieczony w XVI wieku. Neapol znajduje się na wybrzeżu Zatoki Neapolitańskiej na południu Włoch. Neapol słynie ze słońca przez cały rok, dzięki czemu idealnie nadaje się do pieczenia pizzy.

Pizza wystartowała w innych częściach Włoch, takich jak Modena, Toskania, Wenecja i Piza. Na przykład w Wenecji często spotyka się ludzi jedzących pizzę na ulicy. Piza słynie ze swojej staroświeckiej elegancji i dlatego jest jednym z najpopularniejszych miejsc turystycznych we Włoszech, gdzie jest wielu ludzi, którzy chodzą tam tylko na pizzę. W Toskanii można znaleźć różne rodzaje pizzy, w tym Barolo i Siciliano. Neapol to kolejne miejsce, które ma wiele różnych rodzajów pizzy.

Istnieją sugestie dotyczące pieczenia pizzy, które wykraczają poza użycie kamienia do pizzy lub piekarnika. Ważną rzeczą jest stosowanie odpowiednich dodatków do pizzy. Używanie takich składników jak cebula, papryka, ananas i oliwa z oliwek sprawia, że ​​pizza jest smaczniejsza. Te dodatki nadają pizzy niepowtarzalny smak i sprawiają, że ludzie cieszą się nią jeszcze bardziej.

Sosy na bazie pomidorów są zwykle preferowane, ale niektórzy lubią również ser dla smakoszy. Ser jednak należy rozsmarować bardzo cienko, ponieważ zbyt gęsty może sprawić, że pizza będzie mdła. Zazwyczaj preferowany jest ser do smarowania. Kolejną dobrą rzeczą do rozważenia jest użycie marinary lub świeżo zmielonego sosu ziołowego.

Kolejną rzeczą do rozważenia jest upewnienie się, że tworzysz chrupiącą skórkę. Do tego rodzaju pizzy należy użyć cieńszej skórki, aby sos lepiej się do niej przylegał. Oprócz używania cieńszej skórki możesz również użyć oliwy z oliwek, aby sos nie przyklejał się do boków skórki. Pizze na cienkim cieście są nie tylko zdrowsze, ale też lepiej smakują.

Pizzę można upiec w zwykłym piekarniku lub w piecu do pizzy. Piec do pizzy jest prawdopodobnie lepszy pod względem temperatury, ponieważ piecze pizzę równomiernie. Ten rodzaj pizzy należy piec na patelni przez około 30 minut, dlatego warto zaopatrzyć się w nieprzywierającą patelnię z dużą ilością oleju. Możesz użyć patelni do pizzy do pieczenia innych rzeczy, takich jak kurczak czy ryba.